Aflossingsvrije hypotheek

Als je geen aflossing op je hypotheek wilt, kun je kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. Daarbij betaal je alleen de hypotheekrente. Het betekent wel dat je een levenslange hypotheek aangaat, tenzij je aflost door verkoop van de woning. De hoofdsom van de hypotheek blijft anders bestaan. Daarom zal de hypotheek nooit hoger zijn dan een bepaald percentage van de executiewaarde van je woning (maximaal 100%, maar meestal ca. 75%). Inbreng van eigen geld is dan ook vaak noodzakelijk.

Hypotheekverstrekking

De beperkte hypotheekverschaffing geeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de woning altijd genoeg oplevert om de openstaande schuld te kunnen betalen. Als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet of je overlijdt, veilt de hypotheekverstrekker namelijk de woning om de hoofdsom alsnog betaald te krijgen.

Bij deze hypotheek profiteer je van maximale fiscale aftrek gedurende maximaal 30 jaar.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • 1. U heeft gedurende de looptijde van de aflossingsvrije hypotheek (hypothecaire lening) het voordeel van maximale fiscale renteaftrek. Dit mede omdat er in de looptijd rente word betaald over de hoofdsom. Tijdens deze hypotheek vorm wordt er niet afgelost.
  • 2. Tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek (hypothecaire lening) heeft u meer financiele middelen tot uw beschikking, dit kunt u besteden aan andere doeleinden dan een woning.
  • 3. Gedurende de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek blijven de brute- en nettolasten gelijk, dit is handig wanneer u niet houdt van onverwachte kosten. De rentestand moet dan wel ongewijzigd blijven.
  • 4. U betaald geen verplichte tussentijdse aflossingen en vermogensopbouw.
  • 5. De hoogte van deze hypotheek is veilig omdat u meestal maar 75% van de executiewaarde aflossingsvrij kunt lenen, sommige banken zullen 100% geven, omdat veel bedrijven deze hypotheek vorm hebben, is een offerte voor de aflossingsvrije hypotheek goed te vergelijken.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • 1. U bouwt geen vermogen op, omdat u geen aflossing doet op de hypothecaire lening.
  • 2. Tijdens de hypothecaire lening wordt er niet afgelost op de hypotheek, het enige wat u betaald is de rente elke maand.
  • 3. Er bestaat geen financiele zekerheid voor uw naasten, tenzij u een verzekering heeft afgesloten
  • (overlijdensrisicoverzekering).

Het voornaamste voordeel bij de aflossingsvrije hypotheek is dat u altijd lage lasten heeft, de laagste van alle hypotheek vormen, omdat u alleen maar rente betaalt. Gedurende de looptijd lost u niets af. De aflossing van de hypotheek geschiedt bij verkoop van de woning of bij het sluiten van een andere hypotheek.

BACK TO TOP