Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Behalve rente betaalt u premie voor een beleggingsverzekering of u stort rechtstreeks in beleggingsfondsen.

Kenmerkend voor deze hypotheek is, dat het beleggingsresultaat vooraf niet bekend is. Dit resultaat is afhankelijk van het uiteindelijke beleggingsresultaat.

Bij een tegenvallend resultaat dient u rekening te houden met een restschuld aan het einde van de looptijd. Als de hypotheek 30 jaar heeft gelopen en u blijft met een hypotheekschuld zitten, dan is de rente over deze schuld niet meer aftrekbaar.

Het voordeel van de beleggingshypotheek is de vrijheid en de flexibiliteit die u heeft in de beleggingsconstructie. De banken en vermogensbeheerders bieden u een breed assortiment fondsen aan met verschillende risicoprofielen. Zo kunt u wereldwijd beleggen in aandelen, of u kunt beleggen in obligaties.

Risicoprofiel

Het is niet zo dat u dagelijks de beursberichten behoeft te volgen om te weten hoe het met uw aandelen gaat. Bij het aangaan van de overeenkomst vult u een formulier in met een aantal vragen over de risico’s die u wilt en kunt lopen.

U kunt bijvoorbeeld een hoog rendement halen door in risicovolle fondsen te investeren, bijvoorbeeld: fondsen in opkomende economieën. Het resultaat kan boven verwachting zijn maar kan ook tegenvallen of zelfs negatief zijn. Na het invullen van het risicoprofiel kiest de bank een fonds uit waarin uw inleg belegd wordt.

Gedurende de looptijd van uw hypotheek krijgt u de mogelijkheid om te switchen van fonds.Zo kan het bijvoorbeeld aan het eind van de looptijd interessant zijn om van risicovolle aandelen te switchen naar veilige beleggingen zoals staatsobligaties en deposito’s.

Voor wat betreft het rendement op uw belegging hebben de banken in ons land afgesproken dat zij bij het beoordelen van uw hypotheekaanvraag rekenen met een rendement van 8% op uw belegging. Dit beschouwen zij als acceptabel op een looptijd van 30 jaar.

BACK TO TOP