Verven van muren en wanden

Voor het verven van muren zijn verschillende muurverven beschikbaar. Bij het verven van muren moet je rekening houden met de mate van zuiging van de ondergrond. Deze kun je testen door één streek water met een blokkwast op de ondergrond te zetten. Is het vocht na vijf minuten verdwenen? Dan is het een normaal zuigende ondergrond die geen voorbehandeling nodig heeft. Voelt de ondergrond na vijf minuten nog nat aan? Dan is het een zwak of niet-zuigende ondergrond die je moet voorbehandelen met een hechtingsmiddel.
Stappenplan voor het verven van muren

Kunststof kozijnen zijn meestal fabrieksmatig voorzien van een polyester poedercoating. De kozijnen hebben bij overschilderen een speciale behandeling nodig voordat wordt afgelakt.

  • Stap 1: (Eventueel) behandel de muur met een voorstrijkmiddel
  • Stap 2: Roer de verf goed, vooral goed over de bodem. Ga door tot een compleet egale massa is verkregen.
  • Stap 3: Vul de verfbak voor de helft met verf.
  • Stap 4: Maak met de kwast de rand van de emmer schoon.
  • Stap 5: Laat de roller tot halverwege in de verf zakken en rol de roller vervolgens enkele keren over het geribbelde deel in de verfbak.
  • Stap 6: Vervolgens zet u de roller op de muur en rolt rustig en zonder hard te drukken over de wand.
  • Stap 7: De randen van de wand verft u later bij met de kwast.

Tips bij het verven van muren

Heeft de muur nicotineaanslag, een roetwaas of andere vlekken? Gebruik altijd een renovatieverf als onderlaag, zodat de vlekken niet door de verflaag heen komen.

In oudere huizen kunnen wanden en plafonds geverfd zijn met veegvast of witkalk. Op deze verf zal muurverf niet hechten en zal bij drogen gaan afbladeren. Je weet of er veegvast gebruikt is door met een natte vinger of doek over de muur te wrijven. Geeft de muur af, dan is er veegvast in het spel. In dat geval moet je de muur helemaal schoonwassen met schoon water (regelmatig water verversen) voordat je de muurverf aanbrengt.

BACK TO TOP