Vloer betegelen

Tegel altijd eerst de vloer en pas daarna de wand. Het mooiste en beste is als de wandtegels tot op de vloer komen, zowel voor de waterdichtheid als de afwerking.

Stap 1

Neem een willekeurig punt ongeveer midden op de vloer. Vanuit dit punt kijkt u of u aan beide zijden uitkomt met ongeveer een halve tegel. U neemt de maat van de vloertegel (vaak 30 X 30) telt daar de voegbreedte (bijv. 8 of 9 mm) bij op en berekent hoe u uitkomt.

Stap 2

Ook kunt u de tegels voorlopig neerleggen met de juiste voegbreedte om te kijken hoe u uitkomt.

Dit wordt gedaan om te voorkomen dat u tegen de muur met een smalle strook tegels of een heIe brede voeg uitkomt, dit is een lelijk gezicht.

Stap 3

Als u dit punt bepaald heeft trekt u vanuit dit punt een loodrechte lijn naar de kanten. Span of een metselkoord met behulp van een waterpas. Of teken met het timmermanspotlood en met behulp van een rechte lat en de waterpas een haakse lijn op de vloer.

Stap 4

Ergens op deze lijn bepaalt u het startpunt voor de tegels die daar dwars opkomen. Kijk ook hier weer of u aan de beide kanten goed uitkomt. Ongeveer een haIve tegel is optimaal. Leg de tegels los neer of meet nauwkeurig.

Stap 5

Door dit punt trekt u ook een lijn loodrecht op de andere lijn. Voor het trekken van de lijn gebruikt u een winkelhaak en een rechte lat.

Als u dit rustig en nauwkeurig gedaan heeft dan is de maatvoering klaar en kunnen we beginnen met het tegelen van de vloer.

Stap 6

Maak de lijm aan, met de troffel (kan ook met mixer hulpstuk op de boormachine) in een emmer of metselkuip. Na het mixen van de lijm met water laat de aangemaakte tegellijm 5 minuten staan.

Stap 7

Vlak voor u begint mixed u de lijm nog een keer.

Nu kan het tegelen van de vloer beginnen:
U begint dus met tegelen midden op de vloer bij het kruispunt van de lijnen.

Stap 8

Met de lijmkam brengt u de lijm op voor de eerste rij tegels. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de lijn komt. De belangrijkste rij tegels is de eerste. Deze eerste rij bepaalt namelijk de maatvoering van alle volgende tegels! Deze eerste rij moet absoluut goed zitten en als u de lijm over de lijn smeert dan kunt u niet exact zien of alle tegels exact tegen de lijn aan komen.
De gehele oppervalk moet netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn.

Stap 9

Vervolgens legt u de tegels een voor een in de lijm. U drukt de tegels stevig aan. Tegellijm die teveel aangebracht is of onder de tegels vandaan komt verwijderen. Tussen de tegels zet u de tegelkruisjes recht op in de voeg.

Belangrijk: omdat veel tegels, vooral de goedkopere maar ook duurdere, niet 100 % maatvast zijn kan het gebeuren dat de voeg langzaam gaat verlopen. Om dit te corrigeren is het belangrijk dat de voegkruisjes niet op de vloer liggen maar recht op tussen de voeg worden geplaatst. (zie foto) Zo kan de voeg iets worden aangepast door het tegelkruisje indien nodig weg te halen. Als de kruisjes eenmaal op de vloer liggen krijg je ze er niet meer tussen uit!

Tussen elke twee tegels 2 kruisjes toepassen voor een mooi resultaat. Als u geen kruisjes heeft zijn spijkers van de juiste diameter ook prima te gebruiken.

De tegels kunt u, afhankelijk van de dikte van de lijm, en temperatuur, nog ongeveer 5 a 20 minuten verschuiven. Werk dus rustig strook voor strook en verwijder het teveel aan tegellijm onmiddellijk met of de lijmkam of een plamuurmes. Zo bereikt u echt een perfect resultaat!

Stap 10

De randen snijdt u met een tegelsnijder in op de bovenkant en vervolgens “breekt” u de tegel over de snijrand door de tegel op de rand van bijv. de werktafel of uw knie te slaan. Er zijn ook tegelsnijders met een ingebouwd mechanisme voor het breken van de tegel Voor natuursteen tegels moet u of een haakse slijper met diamant schijf gebruiken of evt. Een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Met een haakse slijper kunt u nooit 100 % recht snijden maar vaak is dat ook niet zo belangrijk omdat de gesneden rand ALTIJD tegen de muur komt en de wandtegels daaroverheen vallen. SNIJWERK ALTIJD AAN DE BUITENKANT HOUDEN.

Stap 11

Na het breken van de tegels kunt u met de tegeltang de randen nog iets bijwerken.

Een net getegelde vloer mag minimaal 48 uur niet belopen worden.
Succes met het tegelen van de vloer!

BACK TO TOP